Crnogorska dijaspora iz Njemačke svim srcem uz dijasporu BiH: Podrška mirnom protestu protiv fašizma, štetnog nacionalizma i huškanja na nove ratove

Crnogorska dijaspora iz Njemačke pruža punu podršku mirnom protestu protiv fašizma i štetnog nacionalizma, protiv nemira i protiv huškanja na nove ratove koji organizuje dijaspora BiH 10. januara 2022. godine ispred Evropskog parlamenta, Vijeća Evropske unije i Evropske komisije u Briselu.

“Crnogorska dijaspora u Njemačkoj je 10. januara 2022. godine svim srcem uz dijasporu BiH, kada će se održati mirni protest ispred Evropskog parlamenta u Briselu sa ciljem skretanja pažnje na konstantne napade na ustrojstvo i ugrožavanje mira u BiH. Imajući u vidu svježinu rana i sjećanja na devedesete godine čini se da i vi u Bosni, a i mi u Crnoj Gori, sa više senzibiliteta prepoznajemo pozadinu konstantnih napada, pritisaka, provokacija kojima se ruši mir i stabilnost, sije mržnja među narodom i šire nacionalne i vjerske podjele, koje vrlo lako mogu rezultirati ratom i novim stradanjima”, saopštila je Emira M Ličina, predsjednica crnogorsko – njemačkog udruženja MonteKöln i predsjednica eMDe Alijanse – Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Ističe da oni kojima i danas nije malo ratova i krvoprolića, koji se kunu Evropskom unijom a paralelno sa tim pokušavaju, dodaje ona, da nas zavade, unište i zavladaju, koji ni svoju teritoriju nijesu u stanju da dovedu u red, ali tuđe hoće, ako treba i novim ratom, takvima, naglašava, ne smijemo dozvoliti da uspiju.

“Moramo se demokratski izboriti i skrenuti pažnju široj međunarodnoj zajednici na namjere i opasnost koja se krije u konstantnom miješanju jedne strane u unutrašnje prilike drugih, suverenih država. Međunarodna zajednica morala bi što hitnije prestati da žmuri na ono što se dešava na našim prostorima. Previše je sličnosti, previše istih znakova da se i nakon trideset godina ponove greške i stradanja iz devedesetih. Zato mirni protest zakazan za 10.01.2022. smatramo pravim potezom, posebno značajnim jer će biti održan u Briselu. Pozivamo ovom prilikom crnogorsku dijasporu da podrži skup, takođe pozivamo i sve one koji su u mogućnosti da se fizički priključe mirnom protestu da to i učine. Najavljeno okupljanje smatramo borbom protiv fašizma i štetnog nacionalizma, protiv nemira i protiv huškanja na nove ratove na prostorima bivše Jugoslavije”, zaključila je Ličina.

 

Podršku protestu dao je i Jupo Rastoder ispred Udruženja Sandžak – Montenegro e. V. Köln iz Njemačke.

“Punu podršku mirnom protestu dijaspore BiH, koji je planiran za 10. januar 2022. godine, na posebno značajnoj lokaciji, ispred Evropskog parlamenta, Vijeća Evropske unije i Evropske komisije u Briselu. Želim da naglasim da mi kao dijaspora ne želimo podjele, kako Bosne i Hercegovine, tako i Crne Gore. Kao i to da je u Bosni i Hercegovini uvijek bilo mjesta za sve one koji su poželjeli da postanu dio nje, smatram da tako treba i da ostane. Morali bi svi da poštuju Ustav i Zakone države Bosne i Hercegovine i da ne dopuste da im bilo ko sa strane kroji sudbinu prema svojim mjerama i potrebama”, rekao je Rastoder.

 

Dr Nenad Popović iz Crnogorsko-njemačkog udruženja MontenegroHessen Frankfurt, kazao je da se nada da će ovaj protest uroditi plodom, kao i da će Evropska administracija uvidjeti “opasnosti ideja “srpskog sveta” i drugih velikodržavnih projekata”.

“Danas kad se aveti prošlosti ponovo javljaju na prostoru svih napaćenih zemalja bivše Jugoslavije, kad ponovo odzvanja Balkanom nacionalistička retorika kao prije 30 godina, članovi i simpatizeri udruženja crnogorskih građana Montenegro-Hessen iz Frankfurta, izražavaju podršku mirnom protestu građana Bosne i Hercegovine u Briselu 10. januara 2022. Nadajmo se da će ovaj kao i protesti koje je crnogorska dijaspora u Njemačkoj, oličena u eMDe Alijansi mnogo puta izrazila, uroditi plodom i da će Evropska administracija uvidjeti sve opasnosti koje izaziva neblagovremeno reagovanje i sankcionisanje ideja poput “srpskog sveta” i sličnih velikodržavnih projekata, koji bi opet prouzrokovali ratne sukobe, ljudske žrtve i patnje, nazadovanje regiona koji se nalazi u samoj Evropi”, rekao je Popović.

 

Ispred kulturne Sportske i Humanitarne Zajednice Crna Gora -Ravensburg, Savić Babić kazala je da se svim srcem i dušom zalažu za zajedništvo, poštovanje, mir i toleranciju medju narodima!

“Tako su nas vaspitavali naši roditelji i toga se moramo pridržavati! Uvijek su govorili, nikad ne smijemo birati druga po vjeri i nacionalnosti, već po odanosti, povjerenju, čojstvu i poštenju! Toga sam se strogo pridržavao, toga se moramo pridržavati svi. Nama su prijatelji i drugovi bili ljudi iz svih krajeva svijeta, pripadnici Pravoslavne, Islamske i Katoličke vjeroispovijesti. Takav sam bio cijelog života, tako nastojimo svi da budemo i u našem društvenom radu, te prema tome podržavamo proteste koji su usmjemeni svemu suprotnom od vrijednosti koje sam iznad naveo”, navela je on.

 

Puna podrška mirnim protestima dijaspore, poručio je Rašo Adrović iz Evropske dijaspore Bošnjaka Hamburg.

“BiH, oduvijek smo davali podršku zemljama i narodima kada su bili napadnuti od strane agresora. Tako činimo i ovog puta, svim srcem podržavamo dijasporu BiH da istraje i zaustavi širenje mržnje, netrpeljivosti i ono najopasnije što prijeti da se ponovi Bosni i Hercegovini nemiri islike koje smo gledali devedesetih godina. Neprijatelj očigledno ne odustaje, primiri se pa opet kreće u napad, kao da je malo bilo ono što smo gledali ne tako davno u Bosni. Otpor fašizmu, nacionalizmu i novonastalim pokušajima da ponove krvoproliće kojeg se sjećamo sa velikom tugom i gorčinom. Poziv Evropskoj uniji da širom otvori oči, jer se odlično zna na šta su sve spremni”, poručuje Adrović.

Podršku skupu, takođe, pružaju i udruženja Murat Julević, Fondacija Gusinje – Predstavništvo za zapadnu Evropu – Njemačka i Izet Đozović, Udruženje Balkan93 Sundern – Njemačka.