Skandalozan početak Vlade Crne Gore

U trajanju od samo 5 proteklih radnih dana, nova Vlada je aktivno radila na stvaranju Crne Gore po sopstvenoj mjeri!

U tome im samo zakoni smetaju pa su počeli da ih prekrajaju(uglavnom prekrštavaju)

 

  • U ponedjeljak su donijeli Uredbu o organizaciji državne uprave po mjeri novih ministara, uredba je kako danas pročitah neustavna, ali ministri su već na svojim radnim mjestima gdje sprovode “reforme”

 

  • Trećeg radnog dana su sve građane Crne Gore zaduzili 750 miliona eura i to predstavili kao uspjeh i obezbjedjivanje finansijske stabilnosti.

 

  • Četvrtog radnog dana već je bio spreman Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji ministar dostavlja samo vjerskim zajednicama koje su po njemu “tradicionalne u CG”. Mislim šta drugo očekivati od ministra pravde i ljudskih i manjinakih prava CG koji je bivsi zaposlenik SPC.

 

  • I ministarka zdravlja nije mirovala, već je prvi dan u okviru mjera sprečavanja širenja korona virusa pored naziva Kosova stavila zvjezdicu, kao što to inače rade zemlje koje ovu državu nijesu priznale (čitaj Srbija). Hoće ministarka da pokaže kud plovi ovaj brod, te da nema labavo…

 

  • I doseljenica iz BiH, Bratićka je bila aktivna, već trećeg dana osim što je na društvenim mrežama prešla na ćirilicu, donijela odluku o razrješavanju članova Upravnog odbora univerziteta Crne Gore, na čija mjesta je predložila suvi, velikosrpski nacionalistički kadar.
  • I za kraj nedjelje Vlada Skupštini dostavila prijedlog zakona o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima koji je Skandalozan!

Ta ista Vlada je rekla nema revanšizma, biće mjesta za sve one koji su pošteno radili, možda i hoće, ali izgleda samo uz uslov da su bliski SPC!

 

Dakle u okviru ovog prijedloga toliko se obesmišljavaju kriterijumi za rad u državnim organima, u potpunosti se briše iskustvo na sličnim poslovima, nema za tim potrebe jer se zna da nova parlamentarna većina nema iskusnog kadra, ali ima volju i naum da ih sve do jednog uposli baš u državnim organima.

Jednim potezom u okviru ovog zakona nova Vlada ostavlja bez posla sve u državnim organima koji su do sada rukovodili bilo kakvom direkcijom, a na ta mjesta pod novim labavim uslovima koji su sami smislili ili bolje reći obesmislili dovešće svoje “reformatore”.

Iz postojećeg zakona za novu Vladu nebitna je čak i odredba da protiv kandidata nije pokrenut krivicni postupak po sluzbenoj duznosti, primjer jedne od izmjena je:

 u Članu 34, stav 1 alineja 6 poslije rijeci: „organu” stavlja se tacka, a rijeci: „i protiv koga nije pokrenut krivicni postupak po sluzbenoj duznosti." brisu se.".

 

Nema veze, bujrum, pravi si kandidat sir Medojeviću, jer Knežević i Mandić ostaju u skupštini pa kad budu njih planirali da sklone, izmijeniće opet neki zakon prema njihovoj mjeri…

Puno, puno jada za samo 5 dana...

Ali šta drugo očekivati od Vlade koja je kreirana pod patronatom SPC, na sastancima održavanim u njenim vjerskim objektima, a premijer direktno postavljen iz ove vjerske organizacije.

 

Sveukupni zaključak nam je da "Loša vlada može upropastiti dobru politiku, ali dobra vlada ne može spasiti lošu politiku", te smatramo sve i da se ova agonija ubrzo završi, da je možda sad već kasno, te da je Crna Gora pošla niz vodu, a dokle će ići, možda bismo se ozbiljnije trebali zapitati naša draga Crna Goro!

 

Emira M. Ličina

 

Predsjednica udruženja MonteKöln

Koordinator eMDe Alijanse - Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj