IZJAVA GENERALNE KONZULKE CRNE GORE U FRANKFURTU, GOSPOĐE IVANE ĐUKANOVIĆ O RADU KONZULATA

Generalna konzulka Crne Gore u Frankfurtu, gospođa Ivana Đukanović o aktivnostima i radu Generalnog konzulata u vremenu Korona virusa, daljem radu i ostalim važnim informacijama.

 

Kako nas je veliki broj naših državljana kontaktirao i zatražio informacije vezano za termine i rad Generalnog konzulata, zamolili smo našu Generalnu konzulku, gospođu Ivanu Đukanović da nam pošalju zvanične informacije i podatke o njihovim aktivnostima u proteklom periodu, te informacijama o daljem radu sa strankama. Mi koji živimo u Njemačkoj, a pogotovo mi koji imamo organizacije, znamo koliko je ovaj organ imao obaveza oko organizacije letova našim građanima koji su željeli da se vrate u Crnu Goru.

Mi im se ovim putem srdačno zahvaljujemo i izvinjavamo ukoliko je bilo nerazumijevanja sa strane naših građana, a koji nijesu mogli dobiti termin, iz svima poznatih razloga, Korona virusa.

 

 

 

"Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu, poštujući usvojene mjere i smjernice za spriječavanje širenja korona virusa u svijetu, nije radio sa strankama od 15. marta do 18. maja 2020. godine.

 

Tokom pomenutog perioda, Generalni konzulat je, u skladu sa inicijativom koju je pokrenula Vlada Crne Gore, bio posvećen organizaciji repatrijacije crnogorskih državljana u svoju matičnu zemlju, kao i stranih državljana koji imaju regulisan boravak u Crnoj Gori.

 

S tim u vezi, informišemo da je uspješno realizovano šest humanitarnih letova na relaciji Frankfurt - Podgorica, kojima je u Crnu Goru doputovalo ukupno 655 putnika. Na pomenutim letovima se pored crnogorskih građana koji su se u vrijeme pandemije zadesili na teritoriji SR Njemačke, nalazilo i veliki broj naših pomoraca , studenata, radnika i ostalih građana iz Amerike, Azije, Australije kojima je, iz razloga što je većina aerodroma u Evropi zatvoreno, Frankfurt bila jedina mogućnost za povratak u Crnu Goru.

Koordinisan rad Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Operativnog štaba sa diplomatsko konzularnim predstavništvima koji su bili uključeni u organizaciju i realizaciju repartrijacionih letova, uz posvećenost i profesionalnost crnogorskih diplomata, njihov veliki trud podstaknut željom da pomognu našim građanima širom svijeta da se vrate kućama, rezultirao je uspješnom okončanju svakog zadatka, uprkos vanrednim i ponekad otežavajućim okolnostima koje su pratile aktivnosti realizacije.

 

U ovim izazovnim vremenima, veliki broj naših iseljenika u Njemačkoj, je kao i mnogo puta do sada, pomogao Crnoj Gori, pružajući podršku naporima koje naša vlada sprovodi u suzbijanju koronavirusa. Tako su dobrotvori i humanisti iz Njemačke donirali značajna novčana sredstva kao i medicinsku opremu, što je između ostalog pomoglo Crnoj Gori da bude prva zemlja u Evropi koja nema zaraženih virusom COVID 19.

 

Kao što smo napomeuli, Generalni konzulat je nastavio rad sa strankama 18.maja. Najčešća pitanja naših građana ovih dana odnose se na zakazivanje termina za predaju zahtjeva za izdavanje pasoša, kao i mogućnost povratka u Crnu Goru.

Termine je potrebno zakazati putem telefona +496929723860 ili e-maila: gk.frankfurt@mfa.gov.me .

Tom prilikom obavezno je navesti za koju konzularnu uslugu se aplicira, kao i ime i prezime osobe/osoba koja će podnijeti zahtjev za izdavanje pasoša. U Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu zahtjev za izdavanje pasoša mogu predati crnogorski državljani koji imaju važeće dozvole boravka u zemljama Evropske unije.

 

Što se tiče drugog pitanja, do sada je Generalni konzulat primao i procesuirao brojne zahtjeve naših građana ili onih koji imaju regulisan boravak u Crnoj Gori, a koji su zbog opravdanog razloga morali putovati u CG. Tom prilikom smo, u saradnji sa  Ambasadom  Crne Gore u Berlinu i drugim DKP, najavljivali njihov tranzit kroz Njemačku i druge zemlje kroz koje prolaze da bi stigi do Crne Gore. Od 1.juna Crna Gora je otvorila granice sa određenim zemljama, bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije, s tim da ključni kriterijum za dozvolu ulaska je da utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa bude manja od 25 na 100 000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac dolazi u Crnu Goru. U ovu grupu zemalja spada i Njemačka.

 

Za dalji razvoj situacije, potrebno je pratiti obavještenja na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore, gdje se nalaze informacije o mjerama koje Vlada Crne Gore preduzima u cilju spriječava širenja zaraze izazvane virusom COVID – 19; www.gov.me, Instituta za javno zdravlje

https://www.ijzcg.me/me/novosti/covid-19-popustanje-mjera-u-medunarodnom-saobracaju i Generalnog konzulata  www.gk-montenegro.de .

 

Ivana Đukanović,

Generalna konzulka u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu"