Pozorišni i filmski reditelj Danilo Marunović odgovara na pitanja za naše udruženja o Korona cvirusu

 

1. Šta mislite o Korona virusu?


Pandemije su se kroz istoriju civilizacije repetativno pojavljivale, usudit ću se reći, kao korektivna reakcija prirode na čovjeka, u različitim epohama, istorijskim tačkama, civilizacijskim iskoracima. I kad pogledamo te pojave, te spektakle smrti i tragedije, od kuge , preko boginja, španskog gripa, do novih korona virusa, jasno se izdvaja analogija. Nakon svih tih pandemija, nastupao je period prosperiteta. Neko je kugu nazvao mehanizmom kojim "puca moralni čir drustva", zato što je pojavu kuge pratila i opsta hipokrizija, brutalna degradacija morala, uz pljačke, silovanja i profiterstvo na smrti. 

Ti "orgazmi" zla, predstavljali su zapravo moralni reset društva, te djelovali kao prirodna autoselekcija naše vrste, sa korektivnim impulsom, koja možda jeste neki iskonski, genetski mehanizam.

 I ova pandemija, kad se zanemari sav kič iz medija, provincijske "javne ličnosti" sa usiljenim optimizmom, nemušte kampanje i neprijatno jeftini prikaz "zajedništva" sa plagiranim izlivima lokal patriotske melodrame, orgija multi stručnjaka na mrežama itd, itd... Realnost je drugacija. Takva je da se ljudima raspadaju biZnisi, siromašni su još siromašniji, problemi su postali mnogo veći, gramzivost konzumerističkih zvijeri je podivljala, pa će se poklati do istrebljenja za posljednju rolnu toalet papira (koliko je odabir rekvizite bolno pretačan) privatnici dižu cijene da bi zaradili na tuđoj muci - to je realna slika crnogorca u doba Korone, a ne raspjevani novinari, glumci i pjevači, koji će nas, btw, svojim raskošnim harizmama i neslućenim uplivom nagovoriti da ostanemo doma. Kako da ne. Suština je takva da, koliko god bolno bilo, ovo masovno čisćenje našeg obraza tim toalet papirom, sjutra na scenu postavlja neko bolje društvo, u kome će se tačno znati ko je podizao cijene, ko je u gladi bio nedostojanstven, ko je u filantropiji bio nepristojno hvalisav, ko je koristio tragediju za političke obračune, ko je upirao prstom u tuđe novčanike i manipulisao nemaštinom gradjana, pa će javnost u sve njih uprijeti prstom, a to ostati najvažnija tekovina ove pandemije, koju ćemo ipak, vjerovali ili ne, jednom prebroditi .

 

 

 

2. Kako provodite vrijeme u karantinu/samoizolaciji?


Prvi dio dana provodim u stresu, rokovi mi se smiju a ja sam nemoćan. Pošto sam čvrsto odlučio da se pridržavam pravila i odgovorno se ponašam (dakle ostajem kući), a moram vrlo brzo da završim svoj novi film, što je nemoguće u ovim okolnostima, a propisane mjere su produkciji izazvale milion problema.


Drugi dio dana, kad se negdje popodne pomirim sa realnošću kreće uživanje: maratonsko druženje sa Netflixom, za jedno veče/noć po sezonu serije i makar jedan film... Ovo su i odlične prilike za "pete, šeste" ruke scenarija koje obično nikad ne stignem, za koje se nikada nema vremena. Tu je i vraćanje nekim dobrim stvarima- gitara, klavir, napiše se (i iskomponuje) i po koja pjesma.. Skuva se nešto dobro... Davimo se u 4 zida, glupa Korona i ja, Sony play station, sendvič i tetrapak, i govorimo sebi kako bi bilo dobro da dođe neka Marija (ali nam ne može bit). 


Sve u svemu, uspješno sprovođenje umjetnosti dokolice, kad se zaboravi na haos koji mi je ovaj virus napravio od poslova i života generalno. E da, čitam Pekićevo Bjesnilo, proročki roman o virusu, za koga je čudo da ga Holivud jos nije otkrio.

 

 

 

 

3. Šta poručujete našim građanima?


Građanima poručujem da budu malo manji stručnjaci na socijalnim mrežama, jer kad čovjek čita sa kojim samopouzdanjem svi pišu o svemu, stekne se utisak da nas treba rasporediti po planeti da spasimo stvar. 


Takođe, da ostanu dostojanstveni jer će se i sjutra zivjeti... Kao što rekoh, ovo je vrijeme da se naš mentalni, duhovni i moralni prostor proluftira. 


I važno je ZAPAMTITI, ko je od vas pisao riječi nedostojne čovjeka o gradjanima Malesije na primjer (povodom slučaja zaraza virusom), ko je crtao mete djeci iz političkih pobuda, ko je odlučio da se "napuni preko noći" i odsanja crnogoraki san, na tuđoj nesreći... Koje su budale u vjerskim obredima pričestile desetine vjernika jednom kašikom (ili čime se već služe) i koje su neznalice time pristale da budu potencijalne ubice slabijih i nemoćnih.. I da sve te ljude ostavimo na miru, u njima adekvatnom prostoru, potpune periferije duha, da u njemu sami izgore od nacionalizma, zatucanosti, pohlepe, poltronstva i sopstvene gluposti. Korona će proći, a "svak je rodjen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka".