Pedja Šuškavcević odgovorio na upitnik udruženja MonteKöln vezano za Koronu virus

 

1. Šta mislite o Korona virusu?

 

Coronavirus zahhvatio je 159 zemalja u svijetu. Izgubilo je zivot preko 9000 ljudi. Svakodnevno putem medija pratimo sto se sve desava u svijetu ( posebno naglasavam Italiju, Spaniju , Francusku, dje je situacija jako zabrinjavajuca. Sve to ne znaci da se to ne moze i u drugim zemljama desavati. Zbog svega toga moramo biti jako odgovorni, shvatiti i prihvatiti sve ovo najozbiljnije i slusati savjete strucnih lica, ekspertskih timova, zaduzeni za zdravlje. “

 

 

 2. Kako provodite vrijeme u karantinu/samoizolaciji?

 

Licno, shvatio sam sve ovo jako ozbiljno, cak zabrinjavajuce. Ne dolazim u nikakav kontakt sa spoljnim svijetom. 90 posto vremena provodim u kuci . Svaki dan pravim plan, da bi vrijeme islo zanimljivije i brze. Citanjem, analizom mnogih snimaka svojih predstava iz brojnih gradova, pracenjem medija isl. uglavnom to su nacini na koje provodim svoje vrijeme u kuci.

 

 

 

3. Šta poručujete našim građanima?

 

Preporucujem svim ljudima da sebi daju zadatke dnevnih obaveza da svima bude zanimljivije . Najvaznije je izbjegavati kontakte sa svijetom vani .Ako se vec izadje , zbog kupovine ili nekog drugog razloga , savjetovao bih svima da tri ili cetiri metra bude najmanja daljina bliskosti sa ljudima. Obavezno koristiti higijenske maske.... Izbjegavati svaku vrstu putovanja . Izbjegavati svaki skup. Ovo moramo da radimo , da postujemo pravila , koje preporucuje Svjetska Zdravstvena Organizacija, jer time stitimo sebe, nasu porodicu, nase starije clanove familije , koji su najosjetljiviji na coronavirus i time stitimo druge. Samo svi zajedno, postujuci sva pravila ponasanja mozemo uticati na smanjenje epidemije.