Nina Strugar odgovorila je na upitnik udruženja MonteKöln vezano za Koronu virus

Nina Strugar,

 

Interepretatorka izvorne muzike

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Šta mislite o Korona virusu?

 

Mislim da ne treba dizati paniku bez potrebe. Ovih sam dana isčitala gomilu tekstova što na našem što na engleskom jeziku i odgledala mnogo videa i razgovora sa raznim epidemiolozima i stručnjacima. Problem kod ovog virusu nije u smrtnosti već u brzini širenja koja dovodi do velikog broja zaraženih i potrebom za bolnički zbrinjavanjem mnogo ljudi odjednom što dovodi do zagušenja i opterećenja zdravstvenog sistema. Stare ljude, hronične bolesnike i mlade ljude sa narušenim imunološkim sistemom moramo posebno zaštititi jer virus najviše prijeti njima. Za njih bih uvela strogi karantin i apsolutnu zabranu kretanja.

 

 

2. Kako provodite vrijeme u karantinu/samoizolaciji?

 

Ja inače volim da provodim vrijeme u svom domu sa porodicom tako da mi ne pada teško. Uglavnom kuvam, čitam dosta. Posljednjih par mjeseci nisam imala vremena za čitanje pa ću iskoristiti ovo vrijeme. U kući uvijek ima posla pa ću sredit prostor u kojem živim a i dobro je po feng šuiju...

 

3. Šta poručujete našim građanima?

 

I poručujem i molim ih da se strogo pridržavaju karantina. Samo strogim karantinom možemo ugušiti pandemiju za najkasnije 2 mjeseca. Neka nas ovo nečemu nauči, da se okrenemo jedni drugima, da se okrenemo prirodi i da malo usporimo. Svega će biti ako ima nas.