Jasmin Bojadžić odgovorio na upitnik udruženja MonteKöln vezano za Koronu virus

Jasmin Bojadžić,

 

Sekretar Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

 

 

 

 

1. Šta mislite o Koroni virusu?

 

 

Covid-19 je zarazna bolest, koja je bila nepoznata do izbijanja epidemije u Vuhanu (Kina), a od tada proširila skoro na sve države Svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija je 11. marta 2020, proglasila epidemiju virusa Covid-19 globalnom pandemijom i pozvala sve zemlje da aktiviraju i povećaju svoje mehanizme za reagovanje u vanrednim situacijama. Visoko zarazni, novi korona virus, koji predstavlja najviši rizik po stanovništvo, a ponajviše određene grupe stanovništva, širi se na globalnom nivou velikom brzinom. Svijet se suočava sa velikim izazovom kako zaustaviti širenja bolesti ali i kako spriječiti duboku ekonomsku krizu.

 

 

 

 

2. Kako provodite vrijeme u karantinu/samoizolaciji?

 

 

Vrijeme provedeno u izolaciji korisitm za obavljanje svojih redovnih službenih obaveza od kuće, ali i za pomoć familiji u nabavci namirnica i ostalih kućnih potrepština. Višak slobodnog vremena koristim i za kvalitetnu literaturu kao i za vježbanje kojim pokušavam da nadoknadim manjak fizičke aktivnosti.

 

 

 

3. Šta poručujete našim građanima?

 

 

Imao bih više poruka. Svakako je glavna da smanjimo svoju društvenu aktivnost na minimum, dodatno povedemo računa o ličnoj higijeni i ostanemo kod kuće. Veoma je važno da se u ovom periodu o aktuelnom stanju, preporukama i mjerama Vlade informišemo sa zvaničnih kanala komunikacije državnih institucija. U Crnoj Gori, prije svih Vlada i Institut za javno zdravlje revnosno informišu javnost o svim dešavanjima i time na najbolji način sprečavaju pojavu širenja dezinformacija koje dovode do panike koja nam je u ovoj situaciji najmanje potrebna. Poštujte preporuke nadležnih institucija i iskoristite višak slobodnog vremena kod kuće na najbolji način. Zajedništvo, na distanci.