Posjeta ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, prof. Mevludina Nuhodžića crnogorskoj dijaspori u Njemačkoj.


 

Na naše veliko zadovoljstvo, 29. januara 2020. godine u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu, održan je sastanak sa ministrom M. Nuhodžićem. Sastanku su prisustvovale i gen. konzulica Ivana Đukanović i konzulica Ilirijana Cungu.

Sa strane dijaspore prisutni su bili predstavnici skoro svih udruženja, kao i nekoliko pojedinaca. S obzirom na činjenicu da je bio radni dan više smo nego zadovoljni odzivom.

Ministar Nuhodžić je pozdravio prisutne i iskazao veliko zadovoljstvo što je imao priliku da se sastane sa predstavnicima dijaspore.
Nakon čega nas je upoznao sa aktuelnim dešavanjima u državi, te informisao o aktivnostima za koje je nadležno ministarstvo na čijem je čelu.
Kazao je da je trenutno stanje u Crnoj Gori sasvim stabilno, dodajući da se ne treba previše obazirati na neke pokušaje da se stanje predstavi drugačijim nego što jeste. Dodao je da je Crna Gora jaka i da je sve pod kontrolom, te da će se oni maksimalno truditi da tako i ostane.

Mišljenje ministra Nuhodžića je da je ljubav prema domovini, koja se osjeća među nama u dijaspori, zapravo ona ljubav koju bi svaki patriota trebao da osjeća i njeguje, poručivši da je Crna Gora ponosna na svoju dijasporu koja njeguje i multietnički i multikulturalni sklad. Zato je unapređenje saradnje sa iseljenicima visoko na listi prioriteta Vlade Crne Gore.

Ministar Nuhodžić je govorio i o rezultatima na ekonomskom planu, osvrnuvši se na ulaganja u sjever Crne Gore, koji je u proteklom periodu krenuo naglo da se razvija. Veliki broj projekata Vlada je pokrenula upravo u tom regionu.
Koliko je važan turizam na primorju, isto toliko je važan turizam koji nudi sjeverni region Crne Gore. Uz pomoć već pokrenutih vladinih projekata na sjeveru, mogla bi uskoro da se očekuje mnogo veća posjeta turista tom regionu, tj. turističkim destinacijama, kao što su npr. Đalovića klisura, nacionalni parkovi, etno sela i ostale..
Ministar Nuhodžić vidi vrlo važnu ulogu dijaspore vezano za crnogorsku ekonomiju.
On smatra da dijaspora treba da nastavi da pokreće projekte, da se uključi u jačanju standarda u Crnoj Gori, te na taj način zajedničkim snagama krenemo stopama kojima koračaju zemlje u EU.

Nakon toga su prisutni imali mogućnost da postave pitanja, na koja je ministar Nuhodžić odgovarao.
Pitanja su bila između ostalih, vezana za vozačke dozvole, glasanje u CG DKP-ima, granični prelazi i druga..

Prenijeću samo dio koji se tiče crnogorske vozačke dozvole i njenog korištenja u Njemačkoj.

Na pitanje da li će doći do priznavanja crnogorskih vozačkih dozvola u Njemačkoj, ministar Nuhodžić je kazao da u ovom momentu ne može precizno navesti kada će doći do toga. Ali je rekao da je upravo to pitanje na vrhu liste njegovih prioriteta, te da se već neki period bavi tim slučajem. Da je u više navrata pokretao rješavanje tog problema, a u razgovorima sa zvaničnicima iz Njemačke. Obećao je da će nastaviti da radi na tome, te da će iskoristiti svaku mogućnost da porazgovara o tome i pokuša riješiti taj problem.
Međutim, mi koji živimo u Njemačkoj znamo da bi došlo do priznavanja moraju se usaglasiti stavovi svih republika ovdje, sa čime je i ministar Nuhodžić upoznat, te da će morati da se potrude naši zvaničnici oko rješavanja ovog, za nas, velikog problema..

Moram priznati da je ovo bio jedan od onih susreta, kada vam govornik od početka do kraja drži pažnju, jedan posebno značajan i vrlo koristan susret. Mi se zahvaljujemo našem ministru Nuhodžiću na konstruktivnom, vrlo prijatnom i opuštenom razgovoru, kao i na poklonima. Pravi primjer kako možete biti visoki zvaničnik, a ostati čvrsto na zemlji!


Vječna je Crna Gora!

 

 

Emira M. Ličina,

 

Predsjednica udruženja MonteKöln
Koordinator eMDe alijanse- Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj