Na filmskom festivalu u Hagu nagrada za film o Sjeveru Crne Gore

 

Na poziv organizatora ovom festivalu podršku BovenCA org. su pružili Emira M. Ličina predsjednica udruženja MonteKöln, Nermin Ličina sekretar udruženja i Mirza Vele kooperator našeg udruženja za saradnju sa institucijama SR Njemačke.

 

Filmski festival je trajao od 06.11.19. godine do 10.11.19. godine. Na festivalu su predstavljeni i nagrađeni mnogi filmovi sa naših prostora, iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedinije itd.. Mi smo imali tu čast da se odazovemo pozivu da prisustvujemo uručenju nagrade za kratki film i prezentaciju o Crnoj Gori, koju je pripremila gospođa Sevda Čelebić sa saradnicima, kojoj ujedno svi možemo biti zahvalni na promociji Crne Gore, kao i mnogobrojnim uspjesima u njenom dosadašnjem radu. Naći se na festivalu koji nagrađuje poznate filmove iz čitavog svijeta je veliki uspjeh za sve nas, koji težimo tome da Crna Gora bude u korak sa ostalima.


Riječima je teško opisati osjećaj kada u Hagu, među prestižnim nagradama za mnoge filmove iz cijelog svijeta, bude i nagrada koja ide u ruke nekome iz Crne Gore, nagradu za naše sad već daleko poznate prirodne ljepote, na oduševljenje svih prisutnih dok gledaju prezentaciju svih naših prirodnih ljepota sa Sjevera CG, a kao promoteri i oni koji izgovaraju pregršt lijepih riječi su upravo njihovi ljudi, turisti iz Holandije, koji su to doživjeli i sa mnogo lijepih riječi to prenose svojim zemljacima.


Vezano za ovu posjetu možemo zaista da kažemo da su predstavnici BovenCA Crnu Goru predstavili na najbolji mogući način, a ono najbitnije u svemu ovome je činjenica da se oko ove kompletne priče okupljaju ljudi koji našoj državi mogu da budu od velikog značaja. Između ostalih posjetioci festivala su holandski glumci, političari, naučnici, profesori etc. koji su zapravo glavna publika festivala, to su i turisti koje je gđa Čelebić, više puta ugostila u Crnoj Gori i usmjerila, moguće s nekih drugih, našim turističkim destinacijama i doprinijela da danas i mi budemo poželjna destinacija među pomenutom klijentelom.


Mi možemo da kažemo da je filmski festival u Hagu nešto što ćemo svake godine posjećivati i nadamo se da će i ubuduće biti nagrađivan angažman naših predstavnika. Sada nam je jasno da je veliki propust što organizaciju BovenCA nijesmo mnogo prije primijetili i uspostavili saradnju. Jer kroz dugogodišnji rad su bili uvaženi od strane Holandije, dok sa strane Crne Gore mi smo bili prvi koji smo im pružili podršku, učinili smo to sa zadovoljstvom, a sa druge strane oni su, kako gospođa Čelebić kaže, osjetili da ipak i od strane domovine neko misli na njih.


Često u ovom poslu najznačajnije bude ono što dolazi od srca, nagrade i pohvale tu padaju u drugi plan, jer kada ste daleko od svoje domovine, pažnja od strane iste vam bude itekako značajna, najčešće bude satisfakcija za dalji vrlo uspješan rad.

 

Zahvaljujemo se gđi Čelebić na srdačnoj dobrodošlici i vrhunskom provodu, bila je čast i ponos naći se u ovom društvu.

 

Udruženje MonteKöln