Centralna proslava 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore

 

Sinoć je u Luksemburgu održana proslava povodom 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore. Dana koji je jedan od važnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore, dana na koji smo svi mi, kojima je Crna Gora u srcu posebno ponosni i sa velikom ljubavlju ga se redovno sjećamo. Dan kojeg se moramo sjećati i koji moramo obilježavati, kako bismo prvenstveno proslavili taj naš veliki zajednički uspjeh, međutim i isto tako da se ne zaborave godine provedene u nepravdi načinjenoj prema nama i tom veoma teškom periodu, koji je trajao skoro jedan vijek.

Svečanost su organizovala udruženja iz tri zemlje, Luksemburga, Njemačke i Belgije.


Organizator proslave, već 13 godina za redom je udruženje Luksemburg- Crna Gora. Saradnici u zadnje tri godine u organizaciji ovog događaja su : Crnogorsko njemačko udruženje MonteKöln iz Njemačke, udruženje crnogorsko - belgijskog prijateljstva iz Belgije, udruženja iz Luksemburga - Zavičajni klub Bihor, BD Fond i Kosovsko bošnjačko društvo Vitomirica.

Manifestaciji su prisustvovali ministar inostranih poslova velikog vojvođstva Luksemburga Žan Aselborn i gradonačelnik grada Rumelanža Henri Haine.

 

Naši visoki zvaničnici, predstavnici države iz Crne Gore su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Prisustvovali su, Ambasador Crne Gore u Belgiji Vladimir Radulović, Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić, iz Crne Gore Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, ministar saobraćaja Osman Nurković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i ostali..
Proslavi je prisustvovalo oko 700 zvanica, iz Luksemburga, Njemačke i Belgije.

 

Za muzički dio programa bila je zadužena legenda naše narodne muzike Branka Šćepanović i Haris Šabotić, program su upotpunili mališani kulturno umjetničkog društva "Evropa" iz Luksembura.

Na proslavi su služeni naši domaći specijaliteti u kojima smo jednako uživali i mi kao i naši gosti i prijatelji Crne Gore prisutni na skupu. Domaćini i organizatori su vodili računa o svemu, pa je u okviru proslave upriličen i iftar za sve one koji su u postu mjeseca Ramazana.
Trud koji su organizatori uložili rezultirao je zadovoljstvom svih prisutnih. Posebna noć za pamćenje, posebna proslava Dana nezavisnosti daleko od matice ali s maticom u srcu.

 

Zahvaljujemo se udruženju Luksemburg Crn Gora na dosadašnjoj saradnji u želji da i dalje nastave ovim tempom, a da njihov trud, rad i napori koji ulažu na očuvanju i promociji tradicionalnih vrijednosti koje Crna Gora baštini bude primjer i svima nama, ali i onima koji su se u skorije vrijeme ili će se tek aktivirati u radu sa dijsporom.
Ponosni na ovu saradnju koja zaista može biti primjer, ne samo uspješne organizacije već prije svega koliko možemo kada ujedinimo snage!

 

Srdačno,

 

Emira M Ličina
Predsjednica udruženja MonteKöln