ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Početkom ovog mjeseca, 02.12.217.godine, u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, održana je javna rasprava na temu izmjene i dopune Zakona o saradnji države CG sa iseljenicima.

Domaćin je bio Generalni konzul CG u Frankfurtu Branislav Karadžić, koji je i vodio raspravu.

Ispred Uprave za dijasporu skupu je prisustvovao direktor Uprave Predrag Mitrović i II sekretarka Milica Radojičić.

Takođe su prisutni bili i predsjednik Savjeta za saradnju CG sa iseljenicima dr Nenad Popović , koji je tu bio i ispred udruženja MonteHess, te članica Savjeta Emira M. Ličina, koja je bila ujedno i ispred udruženja MonteKöln.

Pored spomenutih predstavnika udruženja MonteHess i MonteKöln, raspravi su prisustvovali i u njoj sudjelovali i predstavnici sljedećih orgnizacija:

 

- Momčilo Bogetić

- Plavsko-Gusinjski Merhamet

- Udruženje za opštinu Petnjicu

- Fudbalski klub Wuppertal

- Udruženje dijaspore Bošnjaka Kosova

 

Predstavnici državne administracije održali su pozdravne govore. Direktor Uprave govorio je o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji države Crne Gore s dijasporom, koje su dostavljene dijaspori na razmatranje. Posle toga riječ su uzeli predstavnici organizacija.

 

 

  • Momčilo Bogetić je izrazio interesovanje o crnogorskim iseljenicima koji ne pripadaju ni jednoj organizaciji, kao i to da oni nemaju mogućnost bilo gdje da budu birani, te da se osjećaju zapostavljeno.

 

  • Iz Udruženja za opštinu Petnjica imali su samo jedan prijedlog, da se termin iseljenici zamijeni terminom dijaspora, što su obrazložili citiranjem wikipedije. Oni drže da su tim diskriminisani i odbačeni od strane države, smatraju da im država tako jasno stavlja do znanja da su se iselili i da oni više ne mogu da se vrate u Crnu Goru (kako oni kažu "ni vertikalno, a ni horizontalno"). Smatraju da je prikladniji termin "dijaspora". Naveli su primjer da Njemac kad se odseli u Ameriku ostaje Njemac, što smatraju za ispravano, aĺi nikako iseljenik što oni doživljavaju degradirajuće.Pozvali su dijasporu da svi budu patriote, a ne jedni patriote, a drugi plaćenici, ali su se brzo ispravili - da pod plaćenicima podrazumijevaju državne predstavnike, a patriotama njih same.

 

  • Iz Plavsko-gusinjskog Merhameta podržali su prijedlog u vezi termina iseljenik, jer i oni smatraju da treba da bude ipak "dijaspora". Naveli su da se naši državljani, kada ovdje obezbijede djeci školovanje i uslove za samostalan život, namjeravaju vratiti u CG i tamo nastaviti da žive, te da im ne bi bilo prijatno da ih nazovu doseljenicima. Iz tog razloga im više odgovara termin "dijaspora".

 

  • Udruženje dijaspore Bošnjaka Kosova je imalo vrlo kratko izlaganje gdje su podržali gore navedeni prijedlog i naglasili da će njihove primjedbe Zakona izložiti predstavnik Fudbalskog kluba Wuppertal.

 

  • Predstavnik Fudbalskog kluba Wuppertal je na samom sastanku uvidio, a na osnovu izlaganja prethodnih udruženja da oni nijesu iseljenici i podržao taj prijedlog. Izmjene su proslijedili Upravi za dijasporu CG. Iznijeli su i neke svoje lične probleme, koji nama nijesu bili jasni i nijesu se ticali zadate teme.

 

  • Iz udruženja MonteHess su predstavili svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona, gdje su uložili mnogo rada i truda da doprinesu da Zakon pokrije sve ono što je potrebno. Izmjene i dopune radio je Šaban Crnovršanin, koji ima dosta iskustva na polju vezanom za pravo.Iznio je mnogo korisnog, između ostaloga prijedloge vezane za članove Zakona o finansiranju projekata, izbora i razrješenja članova isl. Podržao je takođe mišljenje iznešeno na skupu da se ne trebamo nazivati "iseljenici", već "crnogorska dijaspora".Oni će sve svoje prijedloge uputiti Upravi za dijasporu, koji će nadamo se biti i objavljeni.

 

  • Na kraju je govorio predsjednik Savjeta N.Popović. On je iskazao zadovoljstvo zbog velikog truda svih prisutnih i rekao da će kao član Komisije prenijeti mišljenja koja je čuo na sastanku i kao jedan od članova predstavnika Njemačke dati svoj glas za prijedloge onih koje zastupa.

 

  • Članica Savjeta Emira M. Ličina složila se samo sa dijelom udruženja za opštinu Petnjicu, đe se kaže da "Njemac ostaje Njemac i kad ode u Ameriku da živi", te da bi to trebao biti slučaj i sa Crnom Gorom, dakle da Crnogorac ostane Crnogorac, odnosno u ovom slučaju "crnogorska dijaspora".Ona je iznijela mišljenje da je potez Uprave da organizuju rasprave više nego dobar, iz prostog razloga jer Komisija koja se bavi izmjenama i dopunama Zakona nije dovoljno, ili nije u cjelini upoznata s radom u dijaspori, interesima i funkcionisanju dijaspore, te da se kroz ove rasprave može upotpuniti i taj dio, što će doprinijeti da izmjene budu valjane i taj Zakon postane jedan kvalitetan pravni akt. Ličina je kazala da u Njemačkoj postoji još veliki broj udruženja, koja nijesu uzela učešće na skupu, ali ih veoma interesuje ovaj Zakon i njegove izmjene. Dio njih je pisanim putem dostavio Ličini podršku prijedlogu izmjena i dopuna koje je pripremilo udruženje MonteKöln, a koji je predat na sastanku u pisanoj formu sekretarki Uprava, Radojičić. Riječ je o sljedećim udruženjima:

 

  1. Savez evropske dijaspore Bošnjaka - Rašo Adrović
  2. MonteDüren - Srđan Plamenac
  3. Montenegro Eschweiler- Slavko Antović
  4. MSG Perper, Leipzig - Mijodrag Zečević
  5. Balka93 Sundern - Izet Djozović
  6. Fondacija Gusinje Erkelenz - Murat Julević