Ko ste Vi Radoviću?!

 

Pitamo mi koji smo rođeni u Crnoj Gori, čiji su preci rođeni u Crnoj Gori, zašto je dozvoljeno ponižavanje i omalovažavanje svih nas koji se izjašnjavamo i osjećamo Crnogorcima, a koji nijesmo njegovi sljedbenici? Ko je uopšte taj Risto Radović? Nije Crna Gora ničije, osobito ne Radovićevo vlasništvo da on može da krsti i pokrštava kako mu je ćeif. Crna Gora je svih nas, NAŠA! Kakvo je to svješteno lice kad propovijeda i netrpeljivost i mržnju među ljudima? Nikakvo!

Ionako je zapošljen u stranoj "firmi", koju je u Crnoj Gori instalirala strana država i koju je tu zateklo proglašenje nezavisnosti Crne Gore.

Mi smo zabrinuti što u našoj domovini neko smije i može javno da omalovažava pojedince, vjernike, vjerske skupine i cijele nacije. Ko je njemu to dozvolio?! Ima li zakona koji reguliše prava gradjana, da stane na put ljudima koji koriste svoje pozicije i bez ikakvog ustručavanja mogu da udaraju gdje ne bi smjelo? Posebna je priča što bruka ljude koji mu vjeruju i prate ga, mada, ni zašto ga prate nikom nije jasno, ni njima..
Zabrinjava što ne postoji nikakva reakcija vlasti, čija je obaveza zaštita zakonitosti i prava ljudi. Tu i tamo se mlako oglasi poneka partija, ali stvarno nadležni organi "mudro" ćute!? Mi, građani koji smo zaprepašćeni rječnikom i mržnjom ovog čovjeka, imamo pravo znati da li smo mi to nepoželjni u sred svoje domovine, ili ovaj čovjek ovo iznosi po sopstvenoj želji, što opet nameće pitanje odakle smjelost vrijeđati u sred Crne Gore!?
Da je ovo pravi svještenik širio bi ljubav i mir, zalagao se za saradnju i toleranciju među ljudima ma koje vjere bili. Neka uzme za primjer mitropolita Mihaila i njegovu nedavnu posjetu Frankfurtu, znaće on savršeno dobro na koju posjetu mislimo.

Međuvjerska tolerancija, suživot i dijalog u međunacionalnim odnosima postavljaju se danas kao jedino rješenje komplikovane savremene situacije, opterećene narušenim međuljudskim odnosima. Sve tri velike religije veže jedna ista činjenica, a to je da svi tvrde da im je glavni predmet njihovog interesa vjera u jednog Boga i sve što dolazi tom činjenicom. Neka se tako i ponašaju.
Upoznavanjem drugih kultura obogaćujemo vlastitu, upoznajemo druge ljude, njihove nade, želje i vjerovanja, i kroz njih sagledavamo i sebe, svoje nade, želje i vjerovanja. Strah od drugoga i drugačijega bezrazložan je, osim ako nije patološki, a taj strah izaziva netrpeljivost i mržnju. Međusobnim upoznavanjem oslobađamo se straha, a time i mržnje. Ovi što šire netoleranciju i animozitete zapravo ne dopuštaju da se međusobno upoznamo, valjda se boje da će ljudi progledati i neće ih više slijepo slijediti, čega bi posljedica bila slabljenje njihove moći, kako duhovne, tako i materijalne. Pitanje je šta bi ih više zaboljelo.

Šta god da je razlog ovakvim riječima, kakve građanima upućuje svještenik srpske Crkve, crnogorska vlast je OBAVEZNA tome stati u kraj, razumije se onako kako zakoni ove države nalažu. Mislimo da je bilo previše tolerancije i da je vrijeme da se nešto preduzme, ako smo odista država građana, a ne privatna država nekih Radovića.. ili koga drugoga!