Završena rekonstrukcija škole u selu Sipanje - Bijelo Polje

  

Koordinaciono tijelo za razvoj sjevera Crne Gore - "Akcija sjever" osnovano je u januaru ove godine. Osnivači su udruženje MonteKöln u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Frankfurtu i uz podršku Ambasade Crne Gore u Berlinu. U sklopu "Akcije sjever" su već sprovedene nekolike značajnije akcije. Jedna od akcija koje su izabrane za ovu godinu je i renoviranje područnog odjeljenja ,, OŠ Šukrija Medjedović" u selu Sipanje, opština Bijelo Polje. Po raspisivanju konkursa za akcije u "Akciju sjever" stigle su informacije i sva potrebna dokumentacija za pomoć pomenutoj školi, što je zasluga profesorice engleskog jezika, koja je zaposlena u školi na Sipanju - gospodjice Edite Ajdarpašić. Prepoznali smo urgentnost akcije i odlučili da  njome otpočnemo našu misiju, nakon čega smo s direktorom Spahićem i ostalim zaposlenima započeli pripreme.  

Predstavnici Akcije sjever su izašli na lice mjesta, gdje su se i sami uvjerili u stanje u ovoj školi, zaista je bilo žalosno vidjeti da djeca u današnje vrijeme koriste vanjski toalet, nemaju vodu u školi i samim tim ni najosnovnije uslove za funkcionisanje. Međutim, dodatno opterećenje je bilo donošenje vode kanisterima, udaljene oko 400m i na taj način snadbijevati školu vodom. U školi je konačno dovedena voda, čime je omogućeno njeno normalnije funkcionisanje, omogućeno je i rješavanje sanitarnog čvora, što je za djecu, učenike ove škole, nemjerljiva sreća. Toaleti, jedan ženski i jedan muški, su opremljeni kvalitetnom sanitarnom opremom.  Mi smo sve što smo dogovorili i ispoštovali, radovi su završeni prije početka školske godine, radnici koji su preuzeli ovaj posao su pristupili veoma profesionalno i kompletan posao priveli kraju do dogovorenog datuma, na čemu im se zaista zahvaljujemo, posebno gospodinu Baliću koji je nadgledao i vodio računa o svakom čak i najsitnijem detalju.                                                                                   Zahvaljujem se članovima Akcije Sjever koji su doprinijeli da završimo akciju u kompletu, Nedžadu Elu Brčvaku, Nerminu Ličini, Bošku Vukosavoviću, Muhamedu Agoviću, Elviru Mujanoviću, Idrizu Višnjiću, Šefku Balijagiću, Feridu Zverotiću i Ernesu Erku Kalaču.   

Akciju rekonstrukcije ove škole su pomogli naši članovi, ali i saradnici iz susjednih zemalja, kao 

što je udruženje " Crna Gora -Luksemburg", iz Luksemburga, na čemu im se zahvaljujemo, posebno predsjedniku Ismetu Muhoviću i generalnoj sekretarki Fetiji Kalač. Zahvaljujemo se i sponzorima, posebno iz razloga jer nijesu svi porijeklom iz Crne Gore, ali su se priključili akciji i pomogli, što je za svaku pohvalu, dakle, zahvaljujemo se privrednicima Asiru Kaya, Muhedinu Mekiću i Kemalu Kiliću iz Kelna.