Posjeta Generalnog konzula Crne Gore u Frankfurtu Branislava Karadžića i predsjednice udruženja MonteKöln Emire M. Ličina gradu Köln-u

U skladu sa ambicijama Akcije Sjever, 27.06.2017. god. održan je sastanak sa gradonačelnikom grada Kölna, gospodinom Hansom Werner Bartsch-om i njegovim personalnim referentom gospodinom Thomasom Plep-om. 
Sastanku su prisustvovali Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, mr Branislav Karadžić i predsjednica udruženja MonteKöln i osnivač Koordinacionog tijela za razvoj sjevera Crne Gore "Akcije sjever", Emira M. Ličina.

Namjera je bila da se radi na povezivanju grada Kölna i Bijelog Polja, u cilju uspostavljanja saradnje i , kada i ako bude bilo moguće, ostvarivanja bratimljenja ova dva grada. Na ovu temu Ličina je već u martu mjesecu razgovarala sa predsjednicom Opštine grada Köln-a, gospodjom Henriette Reker, i tada je dogovoren susret, koji je ovom prilikom na njihov poziv realizovan.
Domaćini su nas upoznali s podatkom da je Köln ostvario bratimljenje sa vec 22 grada u svijetu, u smislu ostvarivanja intenzivne saradnje na mnogim poljima među kojima su i gradovi kao npr. Tokio, Istanbul i sl., te da su, u ovoj početnoj fazi, kada je Bijelo Polje u pitanju, zainteresovani za mogucnost postizanja Sporazuma o prijateljstvu između grada Kölna i Bijelog Polja. 
U pripremama za sastanak kontaktirali smo gradonačelnika Bijelog Polja, gospodina Aleksandra Žurića, koji nas je detaljnije informisao, dostavio potrebnu dokumentaciju i ponudio punu podršku i spremnost da ugosti predstavnike Kölna ili ako njima više odgovara da se susretnu u njihovom gradu.

Generalni konzul Karadžić je upoznao domaćine sa potencijalima kako Bijelog Polja, tako i cijele Crne Gore, s mogućnostima ostvarenja tješnje saradnje. Informisao je prisutne o svom razgovoru s gradonačelnikom Žurićem i prenio njegovu zainteresovanost da daju maksimalnu podršku ovoj saradnji. Karadžić je i u ime Konzulata stavio na raspolaganje pomoć i podršku u okviru nadležnosti. Predstavnici Kölna veoma pozitivno su primili našu inicijativu i izrazili su želju da prvi susret predstavnika dva grada bude u Bijelom Polju, jer bi rado upoznali taj grad i Polimlje, naglasili da su spremni da u narednom periodu pripreme odgovarajuću delegaciju koja bi putovala za Bijelo Polje.

Emira Ličina je kratko opisala Akciju Sjever i njene ciljeve, te naglasila da je Akcija prije svega zamišljena kao pomoć nerazvijenom sjeveru Crne Gore, ali ukoliko se ukaže potreba i dozvole mogućnosti rado će podržati razvoj bilo kojeg kraja države.

Njemački prijatelji takođe su izrazili zainteresovanost za saradnju sa cijelom Crnom Gorom, a jedna od tema koju su istakli bila je i problematiku reciklaže i uopšte saradnja iz oblasti ekologije. Karadžić je prisutnima predstavio i turističke potencijale Crne Gore, kao i velike mogućnosti ulaganja stranih investitora u taj ali i druge sektore .

Obećali su da će uključiti Generalni konzulat u događaje u kojima gradonačelnica ali i drugi nadlezni predstavnici okupljaju DKP predstavništva iz cijelog svijeta. 
Zamolili da im dostavimo i detaljnije informacije u pismenoj formi o privrednoj i ekonomskoj razvijenosti Crne Gore, kako bi znali koji vid saradnje bi oni najbolje mogli da pokrenu, kako s Bijelim Poljem tako eventualno i sa drugim našim gradovima.

 

Sastanak je održan u izuzetno prijateljskoj atmosferi i uz primjetno interesovanje njemačkih sagovornika. Gradonačelnik Bartsch je u više navrata napomenuo da je ovaj sastanak, kao i oni slični njemu, veoma važan, te da se uvijek treba truditi i pokretati ovakve posjete, jer jedino tako možemo pomoći i Crnoj Gori i Njemačkoj da se što bolje povežu i doprinesu napretku i jedne i druge zemlje.