DAN SJECANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Dan sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici

U organizaciji Odbora za obiljezavanje 11.jula Dana sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici u Luksemburgu 18.06.16.god. održan je komemorativni skup kojim je obiljezena 21 godisnjica genocida u Srebrenici.

Po prvi put u proteklih osam godina koliko dugo se ovaj datum obilježava u Luksemburgu u organizaciji pomenutog Odbora učešće su uzeli predstavnici crnogorskih institucija i dijaspore Crne Gore. Ispred institucija Crne Gore skupu su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Crne Gore, mr Predrag Mitrović i generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, Branislav Karadzić.

Predstavnici dijaspore Crne Gore iz Njemačke bili su Generalni sekretar Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke i predsjednica udruženja MonteKöln, Emira M. Ličina i Generalni sekretar udruženja MonteKöln Nermin Ličina.

 

Bio je ovo skup koji u sebi nosi puno emocija i tužnih momenata, koji pokreću u čovjeku veliku tugu i bol. Saosjećali smo sa svakom izgovorenom riječju, teško je riječinma prenijeti riječi živog svjedoka koji je neke od najtežih trenutaka ove večeri podijelio sa nama, majki Srebrenice, fotografija koje ma koliko god da ste jaki pokrenu vam suzu u oku...

Moramo se sloziti da je oduvijek bilo ratova i oduvijek stradanja., ali, nikad prije s ovoliko mržnje, ovako surovo i masovno. Nadamo se, da se ovakva tragedija nikad više neće ponoviti, niti ova zaboraviti, i da će ovaj svijet konačno razumjeti vrijednosti mira i tolerancije.

 

Direktor Uprave za dijasporu je u toku svog govora rekao rijeci sa kojima bismo se mi samo slozili .

 

"Teško je o Srebrenici bilo šta reći, jer pred tolikom tugom i boli čovjek jednostavno zanijemi. Vrijeme i riječi ne mogu da umanje bol onih koji su izgubili svoje najmilije, no dužni smo se sjećati žrtava ovog genocida, klanjati se njihovim sjenima i iznova podsjećati na ovaj strašni zločin kao opomenu svijetu da se nikada više ništa slično nigdje i nikome ne ponovi."

 

 

Veliku zahvalnost dugujemo organizatorima na pozivu upućenog našem udruženju da prisustvujemo ovom skupu, predsjedniku Jasminu Sinanoviću, jednom od osnivača Odbora, gospodinu Mugdinu Haliloviću, i posebnu zahvalnost dugujemo članu Odbora, gospodji Fetiji Kalač koja je i zasluzna za učešće predstavnika Crne Gore na ovogodisnjem komemorativnom skupu.

 

 

 

 

Udruženje MonteKöln