OSNOVANA ŠKOLA MATERNJEG JEZIKA U FRANKFURTU

U cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika u SR Njemačkoj, Udruženje “Montekoln” i udruženej Montenegro Wuppertal u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Frankfurtu, organizovali su 20. februara 2016. godine u prostorijama Generalnog konzulata predavanje na temu crnogorskog jezika i oficijelno osnovali Školu maternjeg jezika namijenjenu djeci crnogorskih iseljenika.

 

Emira Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln, upoznala je prisutne sa načinom rada Škole za učenje maternjeg jezika u Kelnu i planovima i programu Škole u Frankfurtu. Prisutne je pozdravio i Miloš Bukilić, predsjednik Udruženja Montenegro Wuppertal.

Osnivanju Škole je prisustvovao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović koji je pružio podršku ovom projektu od strane Uprave i podsjetio da će, u skladu sa Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, u narednom periodu biti formiran Savjet za saradnju sa iseljenicima.

 

Generalni konzul Branislav Karadžić je ovom prilikom kazao da će poseban doprinos saradnji sa iseljeništvom dati otvaranje Škole za učenje maternjeg jezika budući da se mlađe generacije crnogorskih iseljenika uspješno integrišu u njemačku sredinu, ali se iz objektivnih razloga u manjoj mjeri služe maternjim jezikom.

 

Prisutnima se obratio i konzul Dejan Vuković naglasivši da međunarodna dplomatija,oličena u UNESCO-u, posebnu pažnju poklanja njegovanju i očuvanju jezika u svijetu, budući da prema istraživanjima mjesečno izumiru dva jezika naše planete, i s tim u vezi kazao: “…Kada se odlazi, u pečalbu, na zaradu, u duši ostaje žal za domovinom, čežnja za porodicom, rodbinom i prijateljima, a neraskidiva veza ostaje svoj jezik, na kojem se i radost i tuga jače doživljaju…”.

 

Direktor Zavoda za školstvo Crne Gore Radovan Popović je ovom prilikom predstavio udžbenike namijenjene djeci naših iseljenika, kao i relevantni program i metode obuke za edukaciju lica koja bi vodila nastavu. Istakao je spremnost Zavoda za školstvo za saradnju sa ovim i sličnim projektima sa svim iseljeničkim udruženjima i podsjetio na projekat Ljetnje škole “Crna Gora moja postojbina” koju Zavod u saradnji sa Upravom za dijasporu već dugi niz godina uspješno realizuje. 

 

Dalje, saradnik na Fakultetu za crngoroski jezik i književnost Novica Vujović održao je predavanje o istorijskom razvoju crnogorskog književnog jezika i klasifikaciji crnogorskih govora.

 

Među posjetiocima ove večeri bio je, između ostalih, i Željko Stamatović, generalni direktor Generalnog direktorata za konzularne poslove, navodi se u saopštenju Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu.